20 Temmuz 2014 Pazar

Dünya Büyük Yol Uzun Kalk Gidelim Sebastian

Yıl 2014 bir Olric vardı,Olric gitti kaldı mı Sebastian :) Her ne kadar yaka silksek de Sebastian'dan severiz kendisini gel Sebastian,git Sebastian. Onu uzun bir süre özlemeniz için sizden bir süre uzaklaştırmaya karar verdim.Birlikte dünyayı gezelim diyoruz.Gezelim görelim size  bir rota oluşturmanızda yardımcı bilgiler verelim.
Peki ben kim miyim?Anneciğinin duasıyla gezdiğine inanan bir acemi gezginim;dünyayı gezmemi dilediğinden beri Amerika,İtalya,Almanya,Viyana,Prag,Fransa,İsviçre,İspanya ülkelerini gezdim,gezmeye de devam ediyorum.
T.C. Kadir Has Üniversitesi işletme bölümü mezunuyum.Gezme konusunda acemi başladım acemi olarak devam ediyorum bu acemiliklerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Önümdeki gezi planım
Avusturya-Viyana
Slovakya-Bratislava
Macaristan-Budapeşte
Çek Cumhuriyeti-Prag
Polonya-Varşova ülkelerini kapsıyor.
Yolculuğuma dört gün kaldı ama ben gezi rotamı hazırlamaya 2 ay öncesinden başladım.
Dünyayı gezmek istiyorsunuz nerden başlamalısınız?
Avrupa ülkelerine bu denli yakın olmamıza rağmen öncelikli sorun vizeyi halletmek elbette.Bir çok ülke Türk Vatandaşlarını vizesiz almıyor. Eğer bir Avrupa şehrine veya ülkesine seyahat edecekseniz öncelikle bir 'Schengen Vizesi' almanız gerekiyor.
Benim ilk durağım Avusturya olduğu için Schengen vizemi buradan almak istedim.Tabi siz araştırıp hangi Avrupa ülkeleri daha kolay vize veriyorsa oradan da vize başvurusu yapabilirsiniz.Mesela Almanya bizlere vize verme konusunda oldukça cimri :) o yüzden mümkün olduğunca uzak durun :)

Gideceğim ülkelere  karar verdikten sonra ilk işim  vize başvurusu için gerekli belgeleri toplamak.
Vize başvurusu yaparken bizzat kendiniz konsolosluğa evraklarınızı hazırlayıp gidebilirsiniz ya da aracı kuruluşlarla evraklarınızı konsolosluğa ulaştırabilirsiniz. Ben vize başvurumu son iki yıldır VFS GLOBAL aracılığı ile yapıyorum. Bazı ülkelerin konsolosluğu vize başvurunuzu bize kendiniz yapabilirsiniz derler ama bazıları aracı firmalarla başvuru yapmanızı isterler.Avusturya da bunlardan biri VFS aracılığıyla vize almanız gerektiğini söylerler konsolosluğa bizzat kendiniz gidemiyorsunuz.
VFS GLOBAL
Vize Ücreti(konsolosluğa ait olan)
ve Hizmet Bedeli(aracı firmanın size sunduğu hizmetin bedeli) sistemi ile çalışırlar.
60 EURO vize ücreti
26 EURO ise vfs global'in aldığı ücrettir.

Not: Yukarıdaki fiyatlar 2014 yılı fiyatlarıdır.Yıllara göre değişkenlik gösterebilir.
VFS GLOBAL ANASAYFA LİNKİ
http://www.vfsglobal.com/

Bu linke tıkladığınızda vize için gerekli bilgilere ulaşamazsınız. Anasayfada firma bilgileri ile karşılacaksınız.vfs global her bir ülke için ayrı sayfalar açmıştır,şimdi sizlerle VFS Avusturya linkini paylaşacağım:
http://www.vfsglobal.com/austria/turkey/

Bu linke tıklayarak vize için gerekli evrakların listesine ulaşabilirsiniz.
 Vize Hakkında Herşey:
http://www.vfsglobal.com/austria/turkey/allaboutvisa.html

Ardından Schengen Vizesi bölümüne tıklamanız gerekiyor:
http://www.vfsglobal.com/austria/turkey/short_term.html

Eğer Ankara'da ikamet ediyorsak 'ankara(büyük elçilik)
İstanbul'da ikamet ediyorsak 'İstanbul(başkonsolosluk)'a tıklamamız gerekiyor.
http://www.vfsglobal.com/austria/turkey/Istanbul.html
Yukarıdaki linke tıkladığınızda gerekli tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

Vizeye başvurmadan önce yapmanız gereken bazı şeyler var.Bunlardan biri otel rezervasyonlarınızı yapmanız çünkü konsolosluk nerde kalacağınızı bilmek istiyor.Bir diğeri ise uçak rezervasyonunuzu yapmak,araba kiralıyorsanız araba rezervasyonunuz,trenle seyahat edecekseniz tren rezervasyonunuzu evraklarınızın içine koymalısınız.

Ben işe uçak biletimi almak ile başladım.
Sonraki ve önemli adım ise otel rezervasyonlarını yapmak.En sevdiğim kısım bu çünkü otelleri incelemek çok zevkli :)
Ben otel rezervasyonlarımı genellikle www.booking.com ' dan yapıyorum. Bu site hem güvenilir hemde herkesin bütçesine uygun otelleri,hostellerı ve apartları bulmak mümkün.Ayrıca ingilizce bilmiyorsanız sitede otellerin bilgileri türkçe olarak mevcut.Otel rezervasyonu yaparken dikkat  dikkat etmeniz bir kaç önemli şeyler var:
Öncelikle 'Ücretsiz İptal' seçeneği olan otellerde rezervasyon yapmaya çalışın.Unutmayın vize alamama riskiniz var ve eğer rezervasyonunuzu iptal edemezseniz tüm para puff olur :) Bazı otellerin ücretsiz iptal seçeneği mevcut ama bazı oteller ise iptal etmeniz durumunda ya ilk günün tümünü tahsil ediyor,bazılarıda tüm tutarın %5 veya %10'unu tahsil edebiliyor.
Konaklayacağınız otel şehir merkezine ne kadar yakın ise fiyat da o derece artabiliyor. Unutmayın şehir merkezinde olup uygun ve temiz oteller de mevcut.Şehir merkezine uzak bile olsanız metrolara yakın otelleri seçerek avantaj sağlayabilirsiniz.

Benim Avusturya-Viyana'da konaklayacağım otel
GartenHotel Gabriel City

Bu otelde daha öncede konaklamıştım ve oldukça memnun kalmıştım.Eğer arabayla gidecekseniz içinde otoparkı da mevcut ama 10EURO gibi bir ücret karşılığında. Fiyata sabah kahvaltısı da dahil ve kahvaltısı oldukça zengin tıpkı bizim kahvaltılarımız gibi :)

Seyahatim boyunca Viyana'da iki gece konaklayacağım.Daha öncede belirttiğim gibi Avusturya konsolosluğundan Schengen başvurusu yapacağım için 2 gece Viyana'da konaklamam ama diğer gideceğim ülkelerde 2 günden fazla kalmam konsolosluk için sorun teşkil ediyor.Her ülke kendi ülkesinde daha fazla konaklamanızı orada daha fazla para harcamanızı istiyor :) Bu yüzden vize başvurumuzu yaptığımızda ilk seferde geri döndük bize Viyana'da daha fazla kalmanız gerekiyor dendi.Bende tekrar bir otel rezervasyonu yaptırdım,ve vizeyi aldıktan sonra iptal ettirdim:)

Otel Rezervasyonlarımızı halletikten evrakları da hallettikten sonra vize randevusu almak gerekiyor.
http://www.vfsglobal.com/austria/turkey/sheduleanappointment.html
Bu linke tıklayarak randevunuzu alabilirsiniz. Pasaport bilgileriniz girdikten sonra karşınıza bir timeline çıkacak diyelim ki saat 10:00'da ama siz daha geç bir saatte de randevu alabilirsiniz veya randevu saatinizi istediğinizde değiştirebilirsiniz.

Evet sizlere ilk adımları anlattım bir diğer yazımda gezeceğim ülkere gitmeden önce ne gibi planlar yapıyorum,rotamı nasıl düzenliyorum onları anlatacağım.

Xoxo
Naf naf